Deze nascholing vindt plaats bij:
Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum
Woudenbergseweg 54
3707 HX Zeist
AVIG: aangevraagd
NVAA: aangevraagd
KNMG AbSg: aangevraagd
KNMG Cluster 1 (ABC1): aangevraagd
Tijdens deze dag neemt u kennis van het microbioom en de samenstelling van het microbioom. De regulatie van het mucosale immuunsysteem wordt besproken en de invloed van leefstijl en antibiotica op het microbioom zal worden uitgelegd. U krijgt inzicht in de verschillen tussen onze huidige leefstijl en de oerleefstijl en wat de gevolgen hiervan zijn. Er wordt gekeken naar een evolutionaire benadering op ziekte en gezondheid. Daarnaast neemt de deelnemer kennis van hoe de energievoorziening werkt en krijgt men een inleiding in de voedingswetenschap waarbij verschillende macro- en micronutriënten worden uitgelicht. Tot slot zal aandacht worden besteed aan de praktische toepassing van leefstijlinterventies op het gebied van voeding. Tijdens dit onderdeel zal voeding, suppletie en probiotica worden besproken.
Het programma
10:00 - 10:15
Dagopening en inleiding
Rianne Toenhake, jeugdarts te GGD Twente en fasciatherapeute
10:15 - 11:15
Macro- en micronutriënten in vogelvlucht
Prof. dr. Frits Muskiet, hoogleraar biochemie en klinisch chemische analyse
11:15 - 11:45
Pauze
11:45 - 12:45
Hoe worden we en blijven we gezond met voeding?
Dr. Remko Kuipers, cardioloog en onderzoeker
12:45 - 14:00
Lunch
14:00 - 15:00
HPA as
Tim van Elst
15:00 - 15:30
Pauze
15:30 - 16:30
Microbioom behandeling in de praktijk
Drs. Karin Pijper, huisarts en orthomoleculair arts
16:30 - 17:00
Samenvatting en dagafsluiting
Rianne Toenhake, jeugdarts te GGD Twente en fasciatherapeute