Leefstijlgeneeskunde IV: Stressmanagement, zingeving en spiritualteit

zaterdag 5 februari 2022

Inschrijven
Download programma
Inschrijven volledige Basisopleiding

Online sessie

Vanwege de behaalde maximale aantallen in de zaal op locatie, kunnen wij alleen losse nascholing aanbieden via een livestream.

U kunt de nascholing 
thuis, of op elke andere gewenste plek, volgen. 


Na inschrijving en betaling ontvangt u nadere informatie en de link naar de livestream. Het nascholingstarief blijft hetzelfde vanwege gemaakte kosten voor de accreditatie en de livestream.

Accreditatie

AVIG: 5 punten AMN/IG

NVAA: 2 uur AAC 775.21

KNMG AbSg: 5 punten

KNMG Cluster 1 (ABC1): 5 punten

Tijdens deze dag neemt u kennis van de wetenschappelijke onderbouwing van stressmanagement, zingeving en spiritualiteit binnen de geneeskunst. De huidige stand van zaken op het gebied van onderzoek en de mitsen en maren voor gebruik van compassie, mindfulness- en zingevingstechnieken worden besproken. De wetenschap maakt grote ontwikkelingen door in het verkennen van het belang van deze technieken voor gezondheid en ziekte. Aan het einde van 2018 is als gevolg hiervan een richtlijn uitgebracht door het IKNL genaamd: zingeving en spiritualiteit binnen de palliatieve zorg. 


Ons diagnostisch handelen heeft tot nu toe vooral aandacht gehad voor de symptomen en we zijn niet goed in staat om inzicht te verwerven in de kracht van mensen. Binnen de GGZ is het concept Positieve Gezondheid ontstaan als mogelijkheid voor een andere benadering. We denken vaak dat we op een empathische manier zorg verlenen maar in de realiteit blijkt dat dit in veel gevallen niet zo wordt ervaren door de patiënt. De verarming van het patiëntcontact binnen de gezondheidzorg en het hoge percentage artsen met burn-out klachten geeft reden om eveneens te kijken naar wat compassie voor onszelf en de geneeskunst te betekenen heeft. 


Naast de wetenschappelijke onderbouwing van stressmanagement, zingeving en spiritualiteit en de mogelijkheid om hierover met elkaar in gesprek te gaan, worden er tijdens deze dag verschillende mindfulness- en compassietechnieken beoefend ter bevordering van stressreductie en (zelf)compassie. Door zelf te ervaren en te reflecteren op deze ervaring kan er door u worden ingeschat wat de mogelijkheden en beperkingen van deze technieken zijn. 

Het Programma

10:00 - 10:15

Dagopening en inleiding

Bram Tjaden, huisarts en mindfullnesstrainer

10:15 - 11:15

Stressmanagement met meditatietechnieken en mindfulness   

Bram Tjaden, huisarts en mindfulnesstrainer

11:15 - 11:45

Pauze

11:45 - 12:45

Innerlijke ruimte: over zingeving en spiritualiteit

Prof. dr. Carlo Leget, hoogleraar zorgethiek

12:45 - 14:00

Lunch

14:00 - 15:00

Zingeving in de psychiatrie

Dr. Rogier Hoenders, senior onderzoeker manager CIP en waarnemend opleider psychiatrie van Lentis

15:00 - 15:30

Pauze

15:30 - 16:30

Compassievolle zorg, burn-out en zelfcompassie

Barbara Doeleman-van Veldhoven, voorzitter BFC Compassionate Care & Mindful Medicine

16:30 - 17:00

Samenvatting en dagafsluiting

Bram Tjaden, huisarts en mindfulnesstrainer

Inschrijven