Congres op 2 juni 2023

Gezondheid en Mensbeeld

Zelfherstel, bewustzijn en zelfbeeld

Op locatie

Dit congres vindt plaats bij:

Hotel Veenendaal (Van der Valk)
Bastion 73
3905 NJ  Veenendaal

Prijs

Tijdelijk met vroegboekkorting € 220,- 

t/m 26 maart 2023


Per 27 maart € 250,-

Accreditatie

KNMG ABC 1:  aangevraagd

AbSg:  aangevraagd

NVAA:  aangevraagd

AVIG:  aangevraagd


Na twee bijzondere en zeer geslaagde congressen over het Zelfherstellend vermogen en Bewustzijn, zijn wij blij te kunnen aankondigen dat op vrijdag 2 juni 2023 het nieuwe, hier nauw op aansluitende AIM-AVIG congres zal plaatsvinden met de titel Gezondheid en Mensbeeld, met de subtitel Zelfherstel, bewustzijn en zelfbeeld.


Het congres belooft een interactief samenzijn te worden met mooie lezingen en boeiende workshops. 


Openingslezing

Dr. Esther van de Wall is topdocent bij de AIM en zal ons in de openingslezing meenemen op haar reis door de dieren- en mensenwereld. Zij is begonnen als bioloog en bestudeerde onder andere het gedrag van gorilla’s. Deze kennis en ervaring nam zij mee toen zij later als arts en psychiater met verschillende culturen in aanraking kwam, onder andere bij de aboriginals in Australië en sjamanen in diverse landen in de wereld. Hierdoor nam haar inzicht toe in de diepere oorzaken van ziekte en de mogelijkheden van heling en groei. 


Esther zal een beeld schetsen van de mens in een groter perspectief, met een systemische benadering, wetenschappelijk onderbouwd vanuit haar kennis als neurowetenschapper en ervaringen met Mind-Body Medicine. Haar grote kracht ligt in de verbinding met haar toehoorders, waarbij zij allereerst spreekt vanuit haar hart, verbonden met haar diepe inzichten.


De impact van gebeurtenissen in je jeugd op bewustzijn en mensbeeld

De lezing van Esther sluit mooi aan bij die van de volgende spreker, dr. Judith Kocken,
kinderarts, gespecialiseerd in maagdarmleverproblemen en holistisch werkend arts, omdat zij beiden de start van groei, gezondheid en ontwikkeling zien bij het kind, zelfs al voor de conceptie, en het innerlijk kind dat wij als volwassenen altijd met ons meedragen. 


Judith kan met haar enorme ervaring in de wetenschappelijke wereld en in haar eigen medisch specialistische praktijk Kinderbuik & co, als geen ander de ontwikkeling van het kind schetsen en de ontwikkeling van ons mensbeeld vanuit het kind in onszelf. 


Daarbij komen op een natuurlijke holistische manier de relaties aan de orde tussen ons fysieke lichaam en onze ziel, zoals de invloed van het microbioom en de invloed van emoties op gezondheid. Hiermee geeft zij inzicht in en worden wij ons bewust van hoe ons mensbeeld wordt beïnvloed door onze ervaringen in onze jeugd en onze persoonlijke ontwikkeling. Hoe wij onze ervaringen hebben geïntegreerd of nog niet. Wij worden daarbij uitgenodigd ook zelf te kijken naar ons innerlijk kind.


Workshops

Na de lunchpauze is er keuze tussen twee workshops, een workshop waarbij onze emoties centraal staan in relatie met gezondheid, en een workshop waarbij het bewustzijn centraal staat, in relatie met het zelfherstellend vermogen.


De eerste workshop wordt ingeleid door Lian Tjon Soei Len, anesthesioloog en hoofd van de pijnpoli in Volendam, samen met Marjon Oomens, ervaringsdeskundige en directeur van de Stichting Emovere. Zij zullen u meenemen aan de hand van het verhaal van Marjon in de wereld van de emoties, de relatie met pijn en de mogelijkheden van (zelf)heling. 


De tweede workshop zal worden ingeleid door Giliam Kuijpers, oud-kinderarts, bestuurder in de zorg en directeur van Medgezel, een prachtige methode die zij heeft ontwikkeld om coassistenten op te leiden tot coach, samen met Pascale Bruinen. Pascale is schrijver, spreker en coach gespecialiseerd in gezondheidsbevordering door mindsetoptimalisatie en mentale prehabilitatie. Over de wetenschap achter de biologische effecten van mindset op gezondheid en levensverwachting heeft zij een prachtig boek geschreven, Zelfherstel van binnenuit. Om zoveel mogelijk mensen toegang te bieden tot bewezen effectieve manieren van zelfzorg en zelfherstel heeft zij de Academie voor Zelfherstel opgericht.

 

De twee workshops zullen tweemaal worden gegeven, zodat iedereen in de gelegenheid is om ze beide te volgen.


De hele mens in beeld

Aan het einde van de dag hebben we een nieuw hoogtepunt, een lezing door prof. dr. Jan van der Greef. We zijn heel blij dat hij weer wil komen spreken. Het onderwerp voor dit congres ontstond in een inspirerend gesprek met hem en de titel van zijn lezing, De hele mens in beeld, belooft veel. 

Uiteraard zullen we weer verrast worden met prachtige beelden van zijn foto’s en schilderingen. Maar bovenal zijn de verhalen en inzichten van Jan zo mooi en aangrijpend dat wij bij vorige lezingen van mensen hoorden (ook in de evaluaties) dat zij huilend van ontroering hebben zitten luisteren! Het programma

09:00 - 09:30 uur

Inloop met koffie en thee

09:30 - 09:45 uur

Inleiding dagvoorzitter

Drs. Gio Meijer

09:45 - 10:45 uur

Lezing

Dr. Ir. Esther van de Wall,  kinder- en jeugdpsychiater, mind body spirit practioner (CBT, somatic experience practioner, non dual therapy, meditatie, healing), neurobioloog

10:45 - 11:15 uur

Pauze

11:15 - 12:15 uur

De impact van gebeurtenissen in je jeugd op bewustzijn en mensbeeld

Dr. Judith M. Kocken,  kinderarts gespecialiseerd in maagdarmleverproblemen

12:15 - 13:30 uur

Lunch

13:30 - 14:15 uur

Workshop A

Marjon Oomens & Lian Tjon Soei Len

13:30 - 14:15 uur

Workshop B

Pascale Bruinen & Giliam Kuijpers

14:15 - 14:30 uur

Wisselen van ruimte met korte theepauze

14:30 - 15:15 uur

Workshop A

Marjon Oomens & Lian Tjon Soei Len

14:30 - 15:15 uur

Workshop B

Pascale Bruinen & Giliam Kuijpers

15:15 - 15:45 uur

Pauze

15:45 - 16:45 uur

De hele mens in beeld

Prof. Dr. Jan van der Greef

16:45 - 17:00 uur

Samenvatting van de dag en afsluiting door de dagvoorzitter

Drs. Gio Meijer