AIM & AVIG Congres

Vrijdag 2 juni 2023

Gezondheid en Mensbeeld

Zelfherstel, bewustzijn en zelfbeeld

 

Locatie: Hotel van der Valk Veenendaal
Prijs:  € 250,-                                                                                                                                                            
Accreditatie: Accreditatiebureau Sociale Geneeskunde (AbSg): 5 punten  /  AVIG: 5 punten IG of AMN naar keuze  /  NVAA: 2 punten AAC 0865.21
Inschrijven voor congres

Sprekers

Dr. Ir. Esther van de Wall- Gezondheid en mensbeeld vanuit een systemisch en traumasensitief perspectief. Van disconnected naar connected
Dr. Judith M. Kocken - De impact van gebeurtenissen in je jeugd op het ervaren van gezondheid en je mensbeeld
Prof. dr. Jan van der Greef - De hele mens in beeld

Workshops

Marjon Oomens & Lian Tjon Soei Len - Workshop: pijn en emoties
Pascale Bruinen & Giliam Kuijpers  Workshop: bewustzijn en heling, There's Always Hope


Na twee bijzondere en zeer geslaagde congressen over het Zelfherstellend vermogen en Bewustzijn, zijn wij blij te kunnen aankondigen dat op vrijdag 2 juni 2023 het nieuwe, hier nauw op aansluitende AIM-AVIG congres zal plaatsvinden met de titel Gezondheid en Mensbeeldmet de subtitel Zelfherstel, bewustzijn en zelfbeeld.

Het congres belooft een interactief samenzijn te worden met mooie lezingen en boeiende workshops.

Openingslezing

Dr. Esther van de Wall is topdocent bij de AIM en zal ons in de openingslezing meenemen op haar reis door de dieren- en mensenwereld. Zij is begonnen als bioloog en bestudeerde onder andere het gedrag van gorilla’s. Deze kennis en ervaring nam zij mee toen zij later als arts en psychiater met verschillende culturen in aanraking kwam, onder andere bij de aboriginals in Australië en sjamanen in diverse landen in de wereld. Hierdoor nam haar inzicht toe in de diepere oorzaken van ziekte en de mogelijkheden van heling en groei. 

Esther zal een beeld schetsen van de mens in een groter perspectief, met een systemische benadering, wetenschappelijk onderbouwd vanuit haar kennis als neurowetenschapper en ervaringen met Mind-Body Medicine. Haar grote kracht ligt in de verbinding met haar toehoorders, waarbij zij allereerst spreekt vanuit haar hart, verbonden met haar diepe inzichten.

De impact van gebeurtenissen in je jeugd op bewustzijn en mensbeeld
De lezing van Esther sluit mooi aan bij die van de volgende spreker, dr. Judith Kocken, kinderarts, gespecialiseerd in maagdarmleverproblemen en holistisch werkend arts, omdat zij beiden de start van groei, gezondheid en ontwikkeling zien bij het kind, zelfs al voor de conceptie, en het innerlijk kind dat wij als volwassenen altijd met ons meedragen. Judith kan met haar enorme ervaring in de wetenschappelijke wereld en in haar eigen medisch specialistische praktijk Kinderbuik & co, als geen ander de ontwikkeling van het kind schetsen en de ontwikkeling van ons mensbeeld vanuit het kind in onszelf. 

Daarbij komen op een natuurlijke holistische manier de relaties aan de orde tussen ons fysieke lichaam en onze ziel, zoals de invloed van het microbioom en de invloed van emoties op gezondheid. Hiermee geeft zij inzicht in en worden wij ons bewust van hoe ons mensbeeld wordt beïnvloed door onze ervaringen in onze jeugd en onze persoonlijke ontwikkeling. Hoe wij onze ervaringen hebben geïntegreerd of nog niet. Wij worden daarbij uitgenodigd ook zelf te kijken naar ons innerlijk kind.

Workshops

Na de lunchpauze volgen twee workshops; een workshop waarbij onze emoties centraal staan in relatie met gezondheid, en een workshop waarbij het bewustzijn centraal staat, in relatie met het zelfherstellend vermogen.

De eerste workshop wordt ingeleid door Lian Tjon Soei Len, anesthesioloog en hoofd van de pijnpoli in Volendam, samen met Marjon Oomens, ervaringsdeskundige en directeur van de Stichting Emovere. Zij zullen u meenemen aan de hand van het verhaal van Marjon in de wereld van de emoties, de relatie met pijn en de mogelijkheden van (zelf)heling. 

De tweede workshop zal worden ingeleid door Giliam Kuijpers, oud-kinderarts, bestuurder in de zorg en directeur van Medgezel, een prachtige methode die zij heeft ontwikkeld om coassistenten op te leiden tot coach, samen met Pascale Bruinen. Pascale is schrijver, spreker en coach gespecialiseerd in gezondheidsbevordering door mindsetoptimalisatie en mentale prehabilitatie. Over de wetenschap achter de biologische effecten van mindset op gezondheid en levensverwachting heeft zij een prachtig boek geschreven, Zelfherstel van binnenuit. Om zoveel mogelijk mensen toegang te bieden tot bewezen effectieve manieren van zelfzorg en zelfherstel heeft zij de Academie voor Zelfherstel opgericht.

 

De twee workshops zullen tweemaal worden gegeven, zodat iedereen in de gelegenheid is om ze beide te volgen.


De hele mens in beeld

Aan het einde van de dag hebben we een nieuw hoogtepunt, een lezing door prof. dr. Jan van der Greef. We zijn heel blij dat hij weer wil komen spreken. Het onderwerp voor dit congres ontstond in een inspirerend gesprek met hem en de titel van zijn lezing, De hele mens in beeld, belooft veel. 

Uiteraard zullen we weer verrast worden met prachtige beelden van zijn foto’s en schilderingen. Maar bovenal zijn de verhalen en inzichten van Jan zo mooi en aangrijpend dat wij bij vorige lezingen van mensen hoorden (ook in de evaluaties) dat zij huilend van ontroering hebben zitten luisteren! 

Programma

 09:00 - 09:30 uurInloop met koffie en thee
 09:30 - 09:45 uurInleiding dagvoorzitter- Drs. Gio Meijer
 09:45 - 10:45 uurGezondheid en mensbeeld vanuit een systemisch en traumasensitief perspectief. Van disconnected naar connected - Dr. ir. Esther van de Wall
 10:45 - 11:15 uur Pauze
 11:15 - 12:15 uurDe impact van gebeurtenissen in je jeugd op het ervaren van gezondheid en je mensbeeld. Bewustzijn en doorvoelen als route naar authentiek mens zijn - Dr. Judith M. Kocken
 12:15 - 13:30 uur Lunch
 13:30 - 14:15 uurzaal 1: Workshop: pijn en emoties - Drs. Marjon Oomens & Drs. Lian Tjon Soei Len
zaal 2: Workshop: bewustzijn en heling, There's Always Hope - Pascale Bruinen & Giliam Kuijpers MD, MCM
 14:15 - 14:30 uur Wisselen van ruimte met korte theepauze
 14:30 - 15:15 uur zaal 1: Workshop: pijn en emoties - Drs. Marjon Oomens & Drs. Lian Tjon Soei Len
zaal 2: Workshop: bewustzijn en heling, There's Always Hope - Pascale Bruinen & Giliam Kuijpers MD, MCM
 15:15 - 15:45 uurPauze
 15:45 - 16:45 uurDe hele mens in beeld - Prof. dr. Jan van der Greef
 16:45 - 17:00 uurSamenvatting van de dag en afsluiting door de dagvoorzitter - Drs. Gio Meijer

Download brochure met alle informatie

Download brochure
Klik op afbeelding om te downloaden