16 november 2024 - 10:00-17:00u
Nascholing "Leefstijlgeneeskunde I: beweging, ademhaling en slaap"
Locatie: Kontakt der Kontinenten, Soesterberg
Tijdens deze nascholingsdag krijgen deelnemers inzicht in wetenschappelijke interventies binnen de leefstijlgeneeskunde, met specifieke aandacht voor het circadiane lichaamsritme, beweging, en ademhaling. We onderzoeken het biologische belang van het circadiane ritme en bespreken interventies die fysiologisch zijn afgestemd op het natuurlijke ritme van de dag. De rol van de licht-donker cyclus en slaapeducatie wordt uitgebreid behandeld, evenals de chronische gezondheidsproblemen die verband houden met verstoringen van dit ritme. Daarnaast richten we ons op de invloed van fysieke activiteit op het lichaam, de hersenen en het geestelijk welzijn. Deelnemers leren diverse bewegingsmethoden en de bijbehorende aandoeningen kennen, zodat zij beweging effectief kunnen inzetten als leefstijlinterventie in hun eigen praktijk. Tot slot wordt de pathofysiologie van de ademhaling besproken. Hierbij worden verschillende ademhalingstechnieken als interventie geïntroduceerd binnen het ethisch raamwerk. De nascholing behandelt zowel de regulerende als ontregelende effecten van ademhaling op het autonome zenuwstelsel, en hoe deze technieken kunnen bijdragen aan genezing en het verbeteren van de kwaliteit van leven.
Combiticket Leefstijlgeneeskunde
Nascholingen Leefstijlgeneeskunde 1 t/m 4
Met dit combiticket schrijft u zich voordelig in voor de volgende vier nascholingsdagen:
16 november 2024 - Leefstijlgeneeskunde I, beweging, ademhaling en slaap;
14 december 2024 - Leefstjlgeneeskunde II, voeding, fysiologie en preventie;
11 januari 2025 - Leefstijlgeneeskunde III, leefstijl als medicijn;
8 februari 2025 - Leefstijlgeneeskunde IV, stressmanagement, zingeving en spiritualiteit
16 november 2024 - 10:00-17:00u
Nascholing "Metabool syndroom"
Locatie: Conferentiecentrum Woudschoten te Zeist
14 december 2024 - 10:00-17:00u
Nascholing "Leefstijlgeneeskunde II: voeding, fysiologie en preventie"
Locatie: Conferentiecentrum Woudschoten te Zeist
Tijdens deze nascholingsdag verdiepen deelnemers zich in wetenschappelijke interventies binnen de leefstijlgeneeskunde, met een focus op voeding, het spijsverteringsstelsel en gerelateerde aandoeningen. Centraal staan de benadering van het individu, het belang van de integrale anamnese, de invloed van genetische factoren en de mens als geheel. In vogelvlucht worden we meegenomen in de verscheidenheid aan voedingspatronen van het heden en wat de valkuilen hiervan zijn. De preventie en behandeling van onder meer chronische aandoeningen zal worden behandeld waarbij we starten met een evolutionaire benadering op ziekte en gezondheid. De menselijke gezondheid kan daarnaast niet meer los gezien worden van het microbioom. Dit relatief jonge vakgebied staat nog voor veel onbekendeden maar we zullen met de huidige evidence duiken in het verminderen en behandelen van buikklachten en andere gerelateerde aandoeningen.
De verschillende voedingspatronen en levensstijlen zullen in een artsenpanel worden onderworpen aan de kritische blik van de deelnemers waarbij casuïstiek ingebracht zal worden. De deelnemend arts krijgt handvatten aangereikt hoe een passend en individueel voedingsadvies veilig volgens het ethisch raamwerk kan worden toegepast als interventie in de praktijk.
14 december 2024 - 10:00-17:00u
Nascholing "Hormonale assen"
Locatie: Conferentiecentrum Woudschoten te Zeist
Deze nascholing geeft inzicht in de rol van de HPT-as bij de ontwikkeling, de groei en de energiehuishouding gedurende het leven. Jodium en selenium zijn nodig voor de synthese van schildklierhormoon. De lezingen geven inzicht in welke voedingsadviezen er kunnen worden gegeven ter preventie van en als ondersteuning bij de behandeling van hormonale aandoeningen. Zeker bij hormonale stoornissen is het van belang om het totaal aan hormonen te bezien en de wisselwerking hiertussen te onderkennen. Dit kan vervolgens meegenomen worden in de diagnostiek en bij de behandeling.
11 januari 2025 - 10:00-17:00u
Nascholing "Leefstijlgeneeskunde III: leefstijl als medicijn"
Locatie: Conferentiecentrum Woudschoten te Zeist
Deze lesdag richt zich op de toepassing van leefstijlgeneeskunde bij de meest voorkomende ziektebeelden in de Westerse samenleving. De voordracht begint steeds met een bespreking van de pathofysiologie van de betreffende aandoeningen. Deelnemers krijgen inzicht in de rol van voeding bij zowel het ontstaan als de behandeling van diabetes type 2, en ontdekken aanvullende leefstijlinterventies die in de praktijk toepasbaar zijn. Ook worden de risico's van kanker belicht, waarbij wetenschappelijk wordt aangetoond dat leefstijl een grotere invloed heeft dan genetische factoren. Er zullen aanvullende mogelijkheden worden besproken ter ondersteuning van conventionele kankerbehandelingen. Verder wordt er uitgebreid stilgestaan bij jarenlange onderzoeken naar leefstijlveranderingen bij reumatoïde artritis en bij hart-en vaatziekten, naast de effectieve medicamenteuze behandelingen. De synergetische werking van leefstijlinterventies en medicatie wordt daarbij grondig behandeld. Preventie vormt de rode draad van deze dag waarbij deelnemers leren hoe de toekomstige ziektelast effectief kan worden verminderd en hoe vroege signalering in de praktijk kan worden toegepast.
11 januari 2024 - 10:00-17:00u
Nascholing "Low grade inflammation en oxidatieve stress"
Locatie: Conferentiecentrum Woudschoten te Zeist
8 februari 2025 - 10:00-17:00u
Nascholing "Leefstijlgeneeskunde IV: stressmanagement, zingeving en spiritualiteit"
Locatie: Conferentiecentrum Woudschoten te Zeist
Tijdens deze nascholing neemt u kennis van de wetenschappelijke onderbouwing van stressmanagement, zingeving en spiritualiteit binnen de geneeskunst. Het diagnostisch handelen heeft tot nu toe vooral aandacht gehad voor de symptoombestrijding en minder voor het zelfhelend vermogen van de mens. De verarming van het patiëntcontact binnen de gezondheidzorg en het hoge percentage artsen met burn-out klachten geeft reden om eveneens te kijken naar wat compassie voor onszelf en de geneeskunst te betekenen heeft. Er wordt ingegaan op de huidige onderzoeksresultaten en de nuances bij het toepassen van technieken zoals compassie, mindfulness, zingeving en mind-body-medicine in de medische praktijk. De rol van deze technieken bij gezondheid en ziekte wordt steeds duidelijker, wat onderstreept wordt door de richtlijn "Zingeving en spiritualiteit binnen de palliatieve zorg" die eind 2018 door het IKNL werd uitgebracht.
Er worden tijdens deze dag verschillende mindfulness- en compassietechnieken beoefend ter bevordering van stressreductie en (zelf)compassie. Door zelf te ervaren en te reflecteren op deze technieken, krijgt u een beter inzicht in hun potentieel en beperkingen voor toepassing in de praktijk.