Academy for Integrative Medicine

Nascholingen

Nascholing

12 oktober 2024 - 10:00-17:00u
Nascholing  "Practice based Integrative Medicine"

​Locatie: Conferentiecentrum Woudschoten te Zeist

Tijdens deze nascholing krijgt u inzicht in practice-based Integrative Medicine, een benadering van gezondheidszorg die het principe van integrale geneeskunde toepast op basis van wetenschap, praktijkervaring en klinische observaties. Tijdens de lezing over wetenschapsfilosofie onderzoeken we de fundamenten, methoden, mogelijkheden en grenzen van de hedendaagse wetenschap. Vervolgens wordt aan de hand van een prachtige fotoreeks de complexe systeembiologie visueel gemaakt, waardoor we inzicht krijgen in de zichtbare en onzichtbare aspecten van het genezingsproces. Dit helpt ons te begrijpen hoe we de balans tussen ziekte en gezondheid kunnen herstellen en welke factoren hierbij een rol spelen. Er wordt veel aandacht besteed aan het vermogen om wetenschappelijk onderzoek kritisch te evalueren en dit te integreren in de dagelijkse praktijk. Integrative Medicine combineert conventionele medische behandelingen met complementaire therapieën, waarbij de gezondheid en het welzijn van de gehele persoon centraal staan. Het integraal denken en het afnemen van een integrale anamnese worden theoretisch toegelicht, waarna we deze vaardigheden door middel van oefeningen eigen maken.

Nascholing

12 oktober 2024 - 10:00-17:00u 
Nascholing  "Microbioom en gezondheid"
​Locatie: Conferentiecentrum Woudschoten te Zeist

Tijdens deze nascholing wordt het microbioom en de samenstelling van het microbioom inzichtelijk gemaakt. Het microbioom ontwikkelt zich al tijdens de zwangerschap en bepaalt hoe we voedsel verteren, hoe het immuunsysteem zich ontwikkelt en functioneert en het heeft ook effecten op de hersenen en het gedrag. Er zal op basis van wetenschappelijk onderzoek aandacht zijn voor de mogelijkheden om de functionaliteit van het microbioom te beïnvloeden. Tot slot illustreert de besproken casuïstiek wat het effect is van een psychosomatische behandeling op duurzaam herstel van gezondheid en welzijn.
Nascholing

16 november 2024 - 10:00-17:00u
Nascholing  "Leefstijlgeneeskunde I: beweging, ademhaling en slaap"

​Locatie: Kontakt der Kontinenten, Soesterberg

Tijdens deze nascholingsdag krijgen deelnemers inzicht in wetenschappelijke interventies binnen de leefstijlgeneeskunde, met specifieke aandacht voor het circadiane lichaamsritme, beweging, en ademhaling. We onderzoeken het biologische belang van het circadiane ritme en bespreken interventies die fysiologisch zijn afgestemd op het natuurlijke ritme van de dag. De rol van de licht-donker cyclus en slaapeducatie wordt uitgebreid behandeld, evenals de chronische gezondheidsproblemen die verband houden met verstoringen van dit ritme. Daarnaast richten we ons op de invloed van fysieke activiteit op het lichaam, de hersenen en het geestelijk welzijn. Deelnemers leren diverse bewegingsmethoden en de bijbehorende aandoeningen kennen, zodat zij beweging effectief kunnen inzetten als leefstijlinterventie in hun eigen praktijk. Tot slot wordt de pathofysiologie van de ademhaling besproken. Hierbij worden verschillende ademhalingstechnieken als interventie geïntroduceerd binnen het ethisch raamwerk. De nascholing behandelt zowel de regulerende als ontregelende effecten van ademhaling op het autonome zenuwstelsel, en hoe deze technieken kunnen bijdragen aan genezing en het verbeteren van de kwaliteit van leven. 

Nascholing

16 november 2024 - 10:00-17:00u 
Nascholing  "Metabool syndroom"
​Locatie: Conferentiecentrum Woudschoten te Zeist

Tijdens deze dag neemt de deelnemer kennis van de invloed van leefstijl factoren zoals stress, voeding, beweging en het ademhalings- en slaapritme op het ontstaan van chronische ziekten. Aandoeningen die worden gerekend tot het metabool syndroom zullen hierbij het uitgangspunt vormen. Door gezondheid als een dynamisch concept te beschouwen kunnen eventuele (leefstijl)interventies hierop afgestemd worden. De deelnemer leert op coachende wijze de patiënt te begeleiden naar een gezonde leefstijl en is op de hoogte van het belang van een gezond en plantaardig voedingspatroon. Er zal tevens aandacht zijn voor de psychologische aspecten die een rol spelen bij leefstijlverandering.
Nascholing

14 december 2024 - 10:00-17:00u
Nascholing  "Leefstijlgeneeskunde II: voeding, fysiologie en preventie"

​Locatie: Conferentiecentrum Woudschoten te Zeist

Tijdens deze lesdag verdiepen deelnemers zich in wetenschappelijke interventies binnen de leefstijlgeneeskunde, met een focus op voeding, het spijsverteringsstelsel en gerelateerde aandoeningen. Centraal staan de benadering van het individu, het belang van de integrale anamnese, de invloed van genetische factoren en de mens als geheel. In vogelvlucht worden we meegenomen in de verscheidenheid aan voedingspatronen van het heden en wat de valkuilen hiervan zijn. De preventie en behandeling van onder meer chronische aandoeningen zal worden behandeld waarbij we starten met een evolutionaire benadering op ziekte en gezondheid. De wetenschappelijke kernprincipes van de Mayr-therapie waaronder het reinigen van het spijsverteringsstelsel, vertering, bewustzijn en lichamelijke oefeningen zullen worden toegelicht. Deze therapie wordt geplaatst in het bredere kader van Integrative Medicine.

De verschillende voedingspatronen en levensstijlen zullen in een artsenpanel worden onderworpen aan de kritische blik van de deelnemers waarbij casuïstiek ingebracht zal worden. De deelnemend arts krijgt handvatten aangereikt hoe een passend en individueel voedingsadvies veilig volgens het ethisch raamwerk kan worden toegepast als interventie in de praktijk. 

Nascholing

14 december 2024 - 10:00-17:00u 
Nascholing  "Hormonale assen"
​Locatie: Conferentiecentrum Woudschoten te Zeist

Deze nascholing geeft inzicht in de rol van de HPT-as bij de ontwikkeling, de groei en de energiehuishouding gedurende het leven. Jodium en selenium zijn nodig voor de synthese van schildklierhormoon. De lezingen geven inzicht in welke voedingsadviezen er kunnen worden gegeven ter preventie van en als ondersteuning bij de behandeling van hormonale aandoeningen. Zeker bij hormonale stoornissen is het van belang om het totaal aan hormonen te bezien en de wisselwerking hiertussen te onderkennen. Dit kan vervolgens meegenomen worden in de diagnostiek en bij de behandeling.